Sunday, February 16, 2014

Sadržaj Mikrotalasne pećnice za pripremanje hrane Šta interesuje potrošače prilikom kupovine mikrota


Sadržaj Mikrotalasne pećnice za pripremanje hrane Šta interesuje potrošače prilikom kupovine mikrotalasne pećnice? Kako mikrotalasi djeluju na hranu Loše strane zagrijevanja hrane u mikrotalasnoj pećnici ordinaal meetniveau Promjene hranljive vrijednosti hrane zagrijevane u mikrotalasnoj pećnici Nastananak novih, neprirodnih jedinjenja u hrani pod uticajem mikrotalasa Prelaz stranih jedinjenja iz ambalaže u hranu za vrijeme njenog zagrijevanja u mikrotalasnoj pećnici Još se ne zna dovoljno o hrani koja se zagrijeva u mikrotalasnoj pećnici Prelaz otrovnog vanadijuma ordinaal meetniveau i dioksina iz obojenih posuda u hranu i negativna svojstva posuda za stvaranje smeđe boje hrane Jelo zagrijevano u mikrotalasnoj pećnici može da bude bakteriološki neispravno ordinaal meetniveau Posuđe za mikrotalasnu pećnicu Mogu li mikrotalasi izazvati povrede? Kako deluju mikrotalasi na živa bića? Mikrotalasne pećnice-izvor opasnih zračenja ordinaal meetniveau Koliko mikrotalasne pećnice mogu da ugroze naše zdravlje? Mikrotalasna zračenja – opasnost po ljude sa pejsmejkerom Zračenja mikrotalasne pećnice Šta građani misle o mikrotalasnim pećnicama?
Ove pećnice su prvi put upotrijebljene za zagrijevanje hrane za vrijeme drugog svjetskog rata. U to vrijeme je Rejton, mala elektronska kompanija kod Bostona (SAD), masovno proizvodila magnetrone (vakuum cijevi neophodne za nove radare), koji su davali visokofrekventne oscilacije. Persi Spenser, iz istraživačkog osjeka te kompanije, slučajno je otkrio da mikrotalasi, koje su stvarali njihovi magnetroni mogu da zagriju hranu. Dok je 1945. godine stajao pored jednog radarskog mikrotalasnog ordinaal meetniveau generatora, u njegovom džepu se otopio komad karamela. Ovo ga je navelo da ispita kako mikrotalasi djeluju na druge namirnice. Tako je njegova kompanija, već 1947. godine, iznjela na tržište prvu mikrotalasnu pećnicu. ordinaal meetniveau Bila je to glomazna sprava, visoka kao čovjek i daleko od današnjih malih pećnica koje se proizvode u čitavom svijetu. Japanski elektrokoncern SHARP je prvi 1962. godine, započeo serijsku proizvodnju mikrotalasnih pećnica za brzo pripremanje jela. Samo ova firma je prodala ordinaal meetniveau više od 27 miliona pećnica širom svijeta. Godine 1966, SHARP je prvi proizveo mikrotalasnu pećnicu sa tanjirom koji se okreće (na kome se nalazi jelo). Tako se postiglo ravnomjerno zagrijevanje jela i izbjeglo otvaranje pećnice i ručno okretanje kako se ranije radilo. Poslednjih decenija su ove pećnice jako usavršene, tako da danas izgledaju veoma privlačno, ordinaal meetniveau a po cijeni su pristupačne mnogim kupcima. One se masovno proizvode i prodaju oko dvadesetak godina, ordinaal meetniveau tako da ih ima više od 50 miliona u upotrebi u mnogim zemljama. Neka njemačka domaćinstva imaju i po dvije, tri takve pećnice, kupljene kada se malo znalo o njima, ali ih sada rijetko ili uopšte ne koriste, pošto se naknadno doznalo o njihovim lošim osobinama. Ove pećnice nalaze se u bezbrojnim restoranima i kuhinjama preduzeća ordinaal meetniveau u mnogim zemljama. Samo u SAD se godišnje proda oko million takvih pećnica. One se i kod nas dosta prodaju, i imaju ih mnoga domaćinstva, pa je neophodno da se bliže upoznamo sa njihovim dobrim i lošim osobinama. . Šta interesuje potrošače prilikom kupovine mikrotalasne pećnice?
Većina potrošača ne razmišlja mnogo prije nego što se odluči da nabavi ordinaal meetniveau mikrotalasnu pećnicu. Mnogi se i ne potrude da prethodno saznaju nešto više o njoj, već se zadovoljavaju obaveštenjima iz reklama (koje, razumljivo govore sve najljepše o onome što reklamiraju), ili od onih koji ih već imaju. Drugi prihvataju mišljenje ordinaal meetniveau prodavca, ordinaal meetniveau koji će opet, reći sve najbolje. Tako samo mali broj kupaca zna u šta se ovom kupovinom ordinaal meetniveau upušta. Organizacija njemačkih ordinaal meetniveau potrošača smatra da svako treba prethodno da se obavjesti o njihovim prednostima, ali i nedostacima. Bolje obavješteni i kritički nastrojeni potrošači postavljaju sledeća pitanja: Da li se mikrotalasna zračenja (vrlo opasna za ljude) zadržavaju u pećnicama ili prodiru i van nje? Da li postoji opasnost za one koji se nalaze u njenoj blizini kada rade? Da li energija mikrotalasa može da razgradi vrijedne sastojke hrane ili da stvori nova jedinjenja čije se djelovanje ne zna? Da li bakterije u jelu bivaju ubijene, kao prilikom uobičajenih načina kuvanja i pečenja? Šta se dešava sa ambalažom u koju je upakovana hrana dok se zagrijeva u pećnici? Da li se isplati kupovina specijalne ambalaže za hranu koju preporučuju proizvođači? Da li nove mikrotalasne pećnice nepotrebno povećavaju otpad materijala koje je teško ukloniti ili ponovo iskoristiti?
Svako ko želi kupiti ovu pećnicu za svoje domaćinstvo, restoran ili kuhinju u preduzeću, treba bliže de se upozna sa pozitivnim i negativnim stranama njenog korišćenja. Tek poslije toga treba da odluči da li će je kupiti ili ne. Proizvođači ističu brzinu spremanja jela i uštedu električne ordinaal meetniveau energije, ali se ušteda postiže samo kada su u pitanju male porcije. Suprotno ordinaal meetniveau od klasičnog načina spremanja hrane, potrošnja energije se kod mikrotalasnih pećnica povećava sa povećanjem količine jela koje treba pripremiti. . Kako mikrotalasi djeluju na

No comments:

Post a Comment